Esquerra Republicana de Mataró homenatja a Consol Nogueras, primera Regidora de Mataró

Esquerra Republicana de Mataró homenatja a Consol Nogueras, primera Regidora de Mataró
Esquerra Republicana de Mataró homenatja a Consol Nogueras, primera Regidora de Mataró

Dimecres 6, a la Sala d’Actes de Can Palauet, va tenir lloc l’homenatge a Consol Nogueras i Seda, la primera regidora escollida democràticament a Mataró. Nogueras justament va ser una de les 4 primeres regidores de Catalunya, escollides totes elles l’any 1934.

En aquest homenatge es va presentar el opuscle biogràfic (el qual adjuntem) escrit per la historiadora Margarida Colomer, i editat per la Fundació Irla.

A l’acte va intervenir la Presidenta de la Secció Local d’Esquerra Mataró, Anna Salicrú, on exposà el deure que tenim com a republicanes recordar la memòria de les qui ens va precedir, i encara ens queda molta feina per fer per arribar a una plena igualtat.

En aquest sentit, Salicrú va explicar que fa un any Esquerra Republicana vam proposar canviar el nom de Sala de Regidors a Sala Consol Nogueras. Malgrat no es va aprovar el nostre prec, serà la primera mataronina present a la Galeria de Mataronins Il·lustres. Esperem que d’aquí uns dies es concreti la proposta.

Per altra banda, Salicrú també va anunciar que per primer cop a unes eleccions municipals Esquerra Republicana de Mataró presentarem llistes “cremallera”, intercalant homes i dones.

Margarida Colomer va exposar el seu estudi sobre Consol Nogueras, fent una aproximació a la seva persona i com va viure la seva lluita: Des de que va arribar a Mataró des d’Argentona, la seva adhesió als moviments socials i feministes, l’elecció com a regidora i tota la seva gran tasca a la rereguarda durant la Guerra Civil, i finalment el seu dur i llarg exili, on va restar en unes duríssimes condicions i sense veure gran part de la seva família.

Colomer va fer especial menció a les reivindicacions feministes de Nogueras, entre d’altres un manifest que va escriure per animar a les dones a combatre el feixisme, totalment vigent avui en dia. Per cloure la seva exposició, Colomer va reivindicar la figura de Consol Nogueras “A l’exili van marxar els governs legítims, i també moltes dones lluitadores i exemplars. Van voler silenciar-les, però avui la lluita continua. El millor homenatge que podem fer a la Consol, i a totes les persones que van patir el franquisme, és lluitar pels Drets de les Dones i per la llibertat del nostre país”.

Finalment va intervenir Jacques Carbonell, nét de Consol Nogueras, agraint en nom de la família l’homenatge, especialment pels fets anteriors a l’exili:  “És el reconeixement a una gran dona que va viure un moment històric crucial. És un testimoni que hauria de fer reflexionar per acabar finalment amb el feixisme que avui torna amb força al món: Trump, Bolsonaro, Le Pen....”.