Ester Capella “Ens queda molta feina per fer. Encara hi ha por, l'hem de vèncer”

Ester Capella “Ens queda molta feina per fer. Encara hi ha por, l'hem de vèncer”
Ester Capella “Ens queda molta feina per fer. Encara hi ha por, l'hem de vèncer”

Esquerra Republicana de Mataró homenatgem amb diversos actes a Josep Abril, Alcalde de Mataró del 1931-33, afusellat pel franquisme. Amb una conferència que porta per nom Memòria i Justícia, la Consellera de Justícia Ester Capella, l'historiador Juli Cuéllar i l'alcaldable d'Esquerra Francesc Teixidó han tractat els reptes i la feina feta en matèria de memòria històrica.

Ester Capella exposa perquè és important recordar la nostra història recent: La memòria democràtica és una obligació que tenim els països. Hem de donar compliment a la veritat, justícia i reparació i establir unes condicions perquè no tornin a succeir aquests fets, com va ser la repressió franquista, amb l'assassinat i exili de milers de persones. Aquesta memòria és una condició per tenir una democràcia plena.

Per la seva part, Juli Cuéllar posa el focus amb la ciutat de Mataró: L'Alcalde Abril va basar la seva acció en el municipalisme, defensava les classes populars i estava vinculat amb el cooperativisme i sindicalisme. Va pregonitzar els ideals republicans: Llibertat de pensament, separació de l'estat i l'església, demòcrata convençut i d'un tarannà no violent. Els franquistes quan van entrar a Mataró el van acusar falsament d'instigar l'assassinat del rector de Santa Maria. Volien matar el símbol i les idees que representava.

Afegint que a Mataró la recuperació de la memòria històrica ha sigut gràcies a entitats i historiadors que han fet molta feina voluntària. I en aquesta legislatura també s'ha fet molta feina: S'ha retirat plaques franquistes, s'ha recuperat el nom a l'Avinguda de la República i s'ha inaugurat la Cadira de l'Alcalde en record a Josep Abril.

Capella menciona també a un altre mataroní afusellat, Joan Peiró, que va ser homenatjat per la Generalitat amb la Presidenta Forcadell al capdavant. La obligació que tenim és explicar qui eren aquestes persones i com van col·laborar en els avenços socials. Hem portat a terme moltes accions, però cal fer-ne moltes més.

Per altra banda, Capella considera que a l'estat espanyol tot continua “atado y bien atado”: Han estat incapaços de fer autocrítica i donar compliment als principis del dret internacional en memòria històrica. Encara no han anul·lat els Judicis Sumaríssim pels quals van ser afusellades moltes persones, no han modificat la Llei d'Amnistia que protegeix als repressors... És un sainet continu: En cap país democràtic és imaginable que el cadàver del dictador estigui honrat i es pugui exhibir simbologia feixista impunement.

Capella també fa enfasi amb I encara més greu, que per saber la veritat s'hagin de fer querelles a Argentina.

També es parla sobre la recuperació de les fosses de la Guerra Civil, Capella considera que anem tard perquè cada dia que passa s'estan perdent coneixements: “Tenim dret a trencar els dols i enterrar dignament als nostres familiars. Algunes fosses seran molt difícilment recuperables perquè s'han fet obres a sobre. No s'han fet els deures perquè continua havent-hi pors” Capella posa d'exemple “em trobo sovint amb què els fills no tenen coneixement del què va passar, però els néts o besnéts fan treballs per l'institut i descobreixen coses noves”.

Cuéllar complementa la intervenció sobre les fosses posant xifres: “Actualment hi ha 5.000 persones a Catalunya inscrites al cens que busquen els seus familiars, a Mataró 82. I sense anar més lluny a Mataró tenim diverses fosses (al Cementiri dels Caputxins). Ara mateix s'estan cercant els descendents dels Brigadistes Internacionals enterrats aquí per avisar-los que els seus cóssos descansen a la nostra ciutat”.

Cloem l'acte amb una ofrena floral a la Cadira de l'Alcalde, obra de l'escultor Perecoll, situada a la Riera. L'ofrena es presidida per la família de Josep Abril, la Consellera de Justícia i els regidors i regidores republicanes.