Homenatge a l’Alcalde Abril “La raó i la dignitat en política a vegades no són suficients”

Homenatge a l’Alcalde Abril “La raó i la dignitat en política a vegades no són suficients”
Homenatge a l’Alcalde Abril “La raó i la dignitat en política a vegades no són suficients”

Anna Salicrú, Presidenta de la Secció Local, presenta l’acte: “Està emmarcat dins un conjunt d’actes per commemorar els 80 anys de l’afusellament de l’Alcalde Josep Abril. Divendres vam fer una ofrena floral al monument a l’Alcalde Abril, el qual ens va costar 10 anys de reclamacions a l’ajuntament”

“Ahir vam llançar Salves d’Honor a primera hora del dia, i per la tarda vam fer una projecció d’imatges a davant l’Ajuntament. Malgrat això, part de la secció local estàvem a Madrid manifestant-nos per dir que l’Autodeterminació no és delicte. Aquesta efemèride coincideix amb l’aniversari del nostre partit, aquests dies fem 88 anys”.

Es projecta el documental Memòria i Justícia. Amb el de Josep Maria Bruno, representació del grup teatre l’Actor , amb el treball de la historiadora Margarida Colomer i el muntatge de Joan Grané. Per veure’l podeu fer clic aquí.

A l’acabar la projecció intervé Núria Benaiges, besnéta de Josep Abril, agraint a Esquerra Republicana de Mataró l’organització d’aquests actes d’homenatge: “És important que es faci justícia i hagi un compromís de no repetició. Cada vegada es fa més evident que l’estat espanyol no ha fet els deures i continua funcionant com sempre”.

Benaiges recorda el seu besavi: “Va ser acusat de rebel·lió militar a l’edat de 70 anys. Es va comprometre i sacrificar pels seus ideals de llibertat progrés, defensant els més desafavorits. Va servir amb fidelitat a la ciutat en moments complicats. Justament ahir, part del nostre veïnat va anar a Madrid a defensar persones acusades de rebel·lió. Gent que no es violenta i ha volgut servir fidelitat al seu poble, i també estan patint la repressió. Ens sentim més forts, aprenem dels nostres errors i si persistim aconseguirem els nostres ideals”.

Per cloure l’acte Francesc Teixidó, Alcaldable d’Esquerra Republicana, menciona a Joan Manuel Tresserras (Pròleg biografia Josep Abril): “La raó i la dignitat en política a vegades no són suficients” És evident que Josep Abril tenia la raó i la dignitat, i no va ser suficient.

“Aquests valors republicans, de Josep Abril i de molta gent que l’acompanyava, són els nostres referents. Va actuar sempre amb serenitat i convencent amb arguments. La seva obra de govern n’és un exemple: Cementiri laic, construcció habitatges protegits, alberg per persones pobres, desviament de les rieres, el Mercat de Plaça de Cuba, una nova gestió dels casals de gent gran...”

Més enllà del que va fer, Abril és un exemple per nosaltres per la seva fermesa en els seus valors i el seu humanisme. Va posar el progrés al servei de l’home i de la dona, no un progrés que ens transforma en esc laus”.

Finalment, Teixidó pronuncia un poema del poeta mataroní Julià Gual, escrit a l'exili el 1946:

" L'Esquerra és un cas únic a la història
que el món ha vist formada als seus confins;
perquè fos immortal la seva glòria
hi va ficar tot Catalunya a dins.

Hi van cabre els renecs i els exabruptes,
els missaires, els laics i els timorats,
el grup del "tot o res", els caga-dubtes;
els autonòmics i els reconsagrats.

Disposa de magnífics mostruaris,
i ha donat presidents i secretaris,
i màrtors, i torrats i carallots;

Tothom mira si en trenca o si n'esqueixa,
però essent el retrat d'ella mateixa,
Catalunya li guarda tots els vots"