Mataró, capital de l'esport femení

Mataró, capital de l'esport femení
Mataró, capital de l'esport femení

Totes i tots estem d’acord en que l’esport és un dels millors vehicles educatius i de cohesió social que hi ha. Més enllà dels hàbits saludables i d’una millor qualitat de vida, la pràctica esportiva enriqueix també qui la practica a través d’experiències que comporten un creixement personal, emocional, físic i que aporta valors i habilitats (treball en equip, afany de superació, disciplina, esforç, fair play,…) que ajuden a formar la persona.

Igualment sabem, però, que la percepció que nens i nenes tenen sobre l’esport, o sobre les seves preferències a l’hora de triar-ne un o altre, continua enormement condicionada per la influència dels estereotips fonamentats en el gènere.

És notòria l’absència de dones esportistes als mitjans de comunicació i, en general, en la quotidianitat esportiva. Malgrat que s’ha avançat i la participació femenina en tots els esports ha crescut moltíssim en els darrers anys, la seva visibilitat segueix essent molt escassa. Mai han arribat a gaudir dels índexs de presència i repercussió als mitjans que tenen els esportistes masculins.

Un estudi de la revista “Fosbury” sobre la quota de pantalla ocupada per dones als informatius catalans (TN) atorga només un 3,48% de quota de pantalla a les dones. L’esport masculí acapara el 96,52% restant. Alguns èxits puntuals de dones esportistes van fer pujar esporàdicament aquesta quota fins el 6,19% …

Una de les primeres conseqüències d’això és que les nenes i les joves adolescents no troben models ni gaires referents esportius en les que emmirallar-se.

Com podem treballar des de Mataró per canviar definitivament aquesta tendència? Com podem trencar els estereotips? Com podem continuar el camí cap a la igualtat real i efectiva?

Estem convençudes i convençuts que tot passa per convertir Mataró en un referent de l’esport femení al nostre país.

Mataró, la capital on es viu l’esport femení; la ciutat que vibra amb els seus equips a l’elit en la competició femenina; la ciutat que cuida i dona protagonisme a les seves esportistes com a models a seguir per els i les joves de Mataró; la ciutat-educadora en l’activitat esportiva; la ciutat que es promociona al món amb els valors de l’esport femení.

La ciutat que aplica la visió de gènere sobre totes les seves polítiques, també les esportives; la ciutat que aprofita les possibilitats d’investigació i recerca sobre l’esport que podem fer al TCM; la ciutat que dissenya els espais urbans per estimular la pràctica i la socialització esportiva de les dones; la ciutat que explota al màxim el potencial de Mataró com a capital de turisme esportiu femení; la ciutat mediterrània, que organitza durant tot l’any esdeveniments esportius que atrauran jugadores i aficionats d’arreu; la ciutat que juntament amb els clubs descobreix la gran oportunitat econòmica i de promoció de ciutat que té al davant … si fem tot això, ho aconseguirem.

Mataró ha de ser una capital de referència de l’esport femení a Catalunya.